Gazetecilik Bölümü

Temel kavram olarak haber vermek çevresinde gelişen eğitim anlayışı ve yapılanması ile Gazetecilik Bölümü; olayların ayrıntılarını, neden-sonuç ilişkilerini, kişiler ve olaylar arasındaki bağlantıları rahatlıkla algılayabilen ve manipüle etmeden yansıtan; teknik beceri ve bilgisi yüksek elemanlar yetiştirerek basın sektörünün içinde bulunduğu nitelikli eleman sorununa olabildiğince çözüm bulmayı hedefliyor. Gazetecilik Bölümü günümüzde dünya medyasının yanı sıra ulusal ve yerel medyanın içinde bulunduğu konumu dikkate alarak öğrencilere çok boyutlu bir eğitim ve öğretim anlayışı kazandırmayı hedefliyor. Bölümdeki eğitim - öğretim çalışmaları; öğrencilerimize ilk yıllarda iletişim ve gazetecilik formasyonuna yönelik altyapının kazandırılması, daha sonraki yıllarda da branşlaşmaya olanak tanıyacak esneklikte sürdürülüyor.

Gazetecilik Bölümü'nde; teorik derslerin yanı sıra, uygulama birimlerinden Kocaeli Üniversitesi iletişim Fakültesi Haber Ajansı'nda (KOÜHA) bölüm öğrencilerine "ileti, haber ve haber vermek" kavramlarını algılama ve içselleştirme olanağı sağlanıyor. Bölüm öğrencileri ikinci ve üçüncü sınıfta aldıkları uygulama dersleriyle bağlantılı olarak ajansın http://kouha.kocaeli.edu.tr/ adlı internet sayfası üzerinden haber sistemine üye olup içerik oluşturmaya katkıda bulunuyorlar. KOÜHA öncelikli olarak bölüm öğrencilerinin haber olgusu ve haber değeri bilincini edinmelerini sağlayarak öğrenci uygulama gazetesi Genç Açı'ya taze haber sağlama amacını gerçekleştiriyor. Fakültede kurulu bulunan basımevinde basılan Genç Açı'ya http://gencaci.kocaeli.edu.tr/ adresindeki sitesinden de ulaşılabiliyor. Öğrenciler, uygulamaya yönelik çalışmalarında da masaüstü yayıncılık, fotoğraf ve bilgisayar laboratuvarlarını diledikleri zaman kullanabilme ve proje üretme olanağına da sahip bulunuyor.

Yerel ve ulusal medya kuruluşlarıyla bağlantılı olarak öğrencilerin sektörel uyum ve yeterliliğe sahip olarak yetiştirilmesi de, teorik çalışmanın yanı sıra fakülte ve Gazetecilik Bölümü'nün önüne koyduğu diğer önemli hedefi oluşturuyor.

Gazetecilik Bölümü’nde de fakültenin diğer bölümlerinde olduğu gibi 2010-2011 Eğitim ve Öğretim Yılı’ndan itibaren birinci sınıflardan başlamak üzere “Eğitimde Yeniden Yapılanma ve Kalite Süreci” olarak adlandırılan Bologna Süreci’ne geçilmiştir. Ayrıca bölüm öğrencilerimiz, fakültemizde eğitim görmek istedikleri diğer bölümlerde Yan Dal Programı’na dahil olabilmektedir. Gazetecilik Bölümü’nde üniversitemizdeki diğer fakültelerle yapılan anlaşmalar sonucunda Çift Ana Dal Programı’na (ÇAP) devam olanağı da sunulmaktır. Erasmus Programı’yla yurtdışında ve Farabi Programı’yla ise yurtiçinde öğrenci değişimi yapılmaktadır.